For my baby ~ Ferris Mokhtar van de Ven

For my baby ~ Ferris Mokhtar van de Ven;
..for all my love, my heart and soul..all belong to you! This is how ummie love you - higher than a mountain, wider than an ocean ~

Monday, January 31, 2011

Funny Stories about reading 'Kubawa Hati Ini' (updated)



P.S THIS ENTRY WILL BE UPDATED TIME TO TIME

Sempena dapat tahu dari seorang reporter dari Berita Harian, Fieza Ahmad..she is also a friend, told that:
Kubawa Hati Ini' is one of the best selling at MPH - she coincidently did the sastera page last wk. Check paper berita harian last thursday column buku sastera!


So, i decided to put this in my blog...

Here just part of funny stories about reading my novel!
I asked them with a simple question: "Dah baca dah?"

Kakak sulungku Puan Nini Mokhtar kata: Akak baca beberapa helai akak dah tak tahan..akak bantai nangis!
~ la? ade ke?? hahahah

Kakak keduaku Puan Lili Mokhtar kata: wehhhh..cepatlahhh postkan kat aku kat sini!!! Aku nak baca...Lisa n Fariss pun nak baca..mcam pandai!
~ hmm semangat tu..belum baca lagi..nanti dah dapat buku tu...dah selak2...tengok mcmana plak dia kata! tungguuu..
2/2/11 Lili Mokhtar kata: Dood, aku sebenarnyer tak sure nak baca ker tak, cuma aku nak jer buku tuh... tak baca pun, tengok buku pun dah berderai2 air mata nih... aku akan baca bila ada another book with a happy ending... then will read both...InsyaAllah... aku selalu doakannyer...

Adikku Shazitul Adha kata: scene 1 -...ntah sedih la jugak. Nangis masa 'suamiku' campak laptop tu..
scene 2 bila pergi cari novel kat karnival karangkraf tu, katanya: ..ntah malas nak beli buku2 orang lain banyak sangat dialog..ntah hapa-hapa ntah!
~ mmmm..banyak sangat 'ntah' nye...

Nazirul Afiq, wartawan, kata: Scene 1 masa dalam proses penerbitan: ...penggunaan ayat macam boleh buat lirik lagu!!
Scene 2 dah dibukukan: eeeeiii..geramnyaaa!!!! kenapalah bangang sangat korang ni??? ('aku' dan 'suamiku') ..geram betul! Dah malas nak baca...membara betul!
~ ade ke mcm tu? Emosi sungguh! Cehh!
25/1/11 Nazirul said: "Sakit hati, sedih, geram, benci, sayu, membentak i urut sehelai demi sehelai novel u..eee.."

My BFF Roszita Amoy, kata: Scene 1- adoiii...migraine i baca! Tak tido...tak sabar nak baca ending! Rasa mcm nak kasi penampar kat 'aku' so naive! Tapi, watak 'kakakku' is good...she balanced the story! I HATE 'lelaki itu' kacau je...
~ WHAT migraine?? adoiiii....why u hate 'lelaki itu'...do u know who is 'lelaki itu'??? ..read it again! So, now she is reading it again for the second time! Hahahaha
Scene 2 Amoy kata: I'm reading for the second time..now i cry a lot!
~ hahahahah...leks-leks amoy!!
3/2/11 - Roszita Amoy Ariffin said: ya la...i know wat u mean k. Lili, sbb amoy baca pun boleh migraine. It took me to that place, that othr place which a wife dont wanna go. However fictive it seems but the feeling is true...

My BFF Maizatul Aziah: hehehe..baru sket..anak aku si twins tu dah sorok kan! Mana buku mummy?? ...buku kawan mummy yg dalam facebook tu ke? ..
~ cehhhhhhhhhhhhhhhhhhh... grrrr.. ade ke??

My BFF kulin: doood....selalunya kalau aku baca novel aku suka bayangkan org lain..tapi bila baca buku ko ni..aku asik bayangkan ko dengan frank je...
~ woit.........................epppp! JANGAN!

My BFF Linda di Dubai: Di..aku nak beli 10!! nanti kulin dgn siti dtg bawak satu je..lain tu ko simpan kat umah ko!
~ wehh...linda ko nak buat apa 10 bijik buku aku???

My BFF Siti Zulaikha kata: Aku busy...kakak aku tgh baca!
~ huh! sungguh hampeh!! ...ni la kawan katanya! Hampeh macamana pun...aku paling sayang Siti...
P.S Tie jgn marah tie.................................aku mintak maap sebab cakap ko hampeh! aku tak niat apa2 pun...sebab aku tahu, walau macamana pun kau TETAP support aku! Kan Ferris selalu mengomel kata; "Mak Itam is small but, mak itam's car so big!" ..ko selalu bawak aku n Ferris jalan2 dgn Kembara kan!!! SORRY, tie....kau lah sabahat aku dunia akhirat...aku sayang ko sampai mati!

Ada penulis jumpa semalam kat Karnival tu, en. Munir Ramli penulis buku 'Rindu Eropah Tawan Damaskus' kata: ..dah baca separuh. Awak ni tiru ayat2 sapa? ke editor tolong?
~ ..aduhhhsss ayat sendiri lahhh en.Munir!!!! ...441 muka surat..nak tiru sapa wehh???
Katanya lagi, ayat2 elis gunakan cantik dan tinggi sasteranya!
~ fulamekkkkk.....eh eh eh kembang!!!

Adik sayang yg sama2 tido satu bilik kat Jati, Marina Moniz kata: org baru baca sampai page 300. hehe ..teringat kak dood cite frank nyanyi lagu marina, marina, marina ... iskk. bile part ferris teringat dok visit kak dood, frank & ferris dok kat putrajaya dulu. buku ni byk monolog so kena concentrate. 1st time baca novel melayu balik since sekolah rendah :)

Baby sitter Ferris Manchester-KL, Bad kata: den tgh migrain ni...bahasa sasteramu kakdood!!!!!!!
~ hahahahha....chill bad...baru ko tawww!!!

Ada reporter dari Berita Harian bahagian Wanita baca, Affizar, kata: jahatlah 'aku' ni..sbb tu kena tinggalkan suami dia!
~ jap...hmm..bukan ke buku tu 'aku' yg ambil keputusan untuk pergi?
4/2/11 - she wrote a very nice article about me in berita harian today, bahagian Ratu, 3 pages! THANK YOU, Affizar!

Inilah di antaranya...aduhh!!! Macam2....suka dengar semua komen2 ni...especially yang negative one...sungguh memberangsangkan!! Bertambah2 rasa tercabar!! best best!!! ..yg komen positive ok jugak..memang OK!

BACA lah ye...semoga anda semua dapat baca apa yg tersurat dan yg tersirat!
Banyak rahsia dalam penulisan tu...harap2 para pembaca dapat mengungkaikan apakah rahsianya! ..bacalah dengan hati!
Hanya jauhari menggenal manikam! ~cheers~

~sesungguhnya dunia ini penuh dengan rahsia yg tersimpan, maka ungkaikanlah ia satu persatu...dengan akal dan ilmu~

7 comments:

  1. Of coz itu 1st impression ajer ...akan direviewkan...sabarrrr

    ReplyDelete
  2. okay....i am very patient here..worth of waiting for something excellent! he he he

    ReplyDelete
  3. Ya, Allah kau ketemukanlah Umie Ferris ni dengan anaknya ya Allah. Semuga Allah makbulkan doa Elis ya. Banyakkan berdoa. Insyaallah dik, insyaallah. Aminnnnn.

    ReplyDelete
  4. tak paham..pening baca entri ni..heheheheheh

    ReplyDelete
  5. sayangku en.naze666...apa yang peningnya baca entri ni? last time u said when u read my novel u were so mad...and now...
    is it that difficult to read any of my writings?? huh!

    ReplyDelete
  6. owhh tak sbr nk dapatkan novel ni!!

    ReplyDelete
  7. Hye! lepas baca majalah pama i terus je buka blog u, lepas baca blog u, terus je beli novel u... sedih betul baca blog u.. sebagai ibu, i sangat2 memahami perasaan u.. insya`allah dengan izin Allah, u akan berjumpa dengan Ferris.. amin..

    ReplyDelete

Please say something..